• Close ×
 • Ceylon Thee

  dilmah

  De bodemgesteldheId en de hoeveeiheid zon en regen op het paradijselijke eiland Ceylon (zoals Sri Lanka tot 1972 werd genoemd) leveren de ideale klimaatomstandigheden voor het verbouwen van thee. Ceylon heeft thee een nieuwe dimensie gegeven door het produceren van variaties in smaak, kwaliteit, karakter en uiterlijk, voornamelijk gebruik makend van de bodemgesteldheid (terroir) van de regio. Met zijn onderscheidende smaak en karakter is Ceylonthee uitgegroeid tot de favoriet van iedere theeliefhebber.

  Geschiedenis van Ceylonthee

  Volgens de legende werd thee 5000 jaar geleden voor het eerst gedronken in China, waar de Chinese keizer Shen Nung al in 2737 v. Chr. de gezondheidsvoordelen van thee propageerde. Het was echter Ceylon (nu Sri Lanka) dat er in de 19e en 20e eeuw voor zorgde dat thee beroemd werd.

  De Schot James Taylor legde de eerste theeplantage aan op Sri Lanka. De grondsoort en het klimaat -onder wijnkenners aangeduid als ‘terroir’- van Sri Lanka bleken ideaal voor het verbouwen van thee. In 1867 plantte Taylor 20 hectare thee op de Loolecondera plantage, waar hij opzichter was. Daar vervolmaakte hij de techniek van het plukken: ‘twee bladeren en de knop’.

  Ceylonthee werd de hardloper van de thee-industrie en was gewild vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit. Dit veranderde echter toen de Ceylonthee industrie ongeveer 40 jaar geleden werd overgenomen door multinationals.

  Ze richtten zich niet langer meer op kwaliteit, authenticiteit en versheid, maar meer op commerciële belangen en het behalen van maximale winst. Om een goedkoper product te kunnen leveren ruilden ze het concept van authentieke Ceylonthee voor zogenaamde multi-origin blends, een mix van theeën uit verschillende landen. Thee werd alleen nog een middel om winsten te behalen terwijl de kwaliteit van het product van ondergeschikt belang was.

  CEYLON THEE AANBOD