• Close ×
  • Waarom mag je bij het theezetten eigenlijk nooit water opnieuw aan de kook brengen?

    De smaak en kleur van thee zijn afhankelijk van de interactie tussen de twee hoofdbestanddelen van thee, polyfenolen en cafeïne. Elk bestanddeel is op zichzelf bitter, maar als complex wordt het bittere karakter verzacht.

    Water bevat opgeloste gassen die zijn opgenomen uit de lucht. Het koolstofdioxide gas (CO2) dat in water aanwezig is heeft invloed op de zuurgraad. De zuurgraad van water speelt een cruciale rol bij het ioniseren van theepolyfenolen en draagt bij aan de stabiliteit van het hierboven genoemde complex.

    Tijdens het kookproces verdampt het aanwezige CO2 in het water langzaam maar zeker. Water opnieuw aan de kook brengen zal het CO2-gehalte nog verder reduceren, wat leidt tot een vermindering van de zuurgraad. Zoals gezegd heeft dit invloed op het complex van cafeïne en polyfenolen en zorgt het voor veranderingen in zowel de kleur als het karakter van het brouwvocht.

    Om die reden heeft tweemaal gekookt water een negatief effect op de smaak van goede thee, vandaar ons verzoek om alleen versgekookt water te gebruiken bij het zetten van Dilmah thee.