• Close ×
 • Waarom we drie koppen thee per dag moeten drinken

  Voor de meesten is het nu wel duidelijk: thee is ontzettend gezond!
  Eind vorig jaar heeft de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen Goede voeding uitgebracht waarin geadviseerd werd om drie koppen thee per dag te drinken. Maar waarom is thee eigenlijk zo gezond en maakt het ook uit wat voor thee je drinkt? Dilmah’s thee sommelier Janneke Heitlager schept duidelijkheid.

  Ontstekingsremmers

  Zwarte en groene thee bevatten hoge concentraties van het type polyfenolen die flavonoïden worden genoemd. Flavonoïden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn antioxidanten. Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen beschadiging door zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door invloeden uit onze omgeving zoals straling, luchtvervuiling, geneesmiddelen, achtergebleven bestrijdingsmiddelen op voedsel, zware inspanningen, alcoholgebruik, stress, of zware metalen.

  Verse thee

  Het hangt er wel van af wat voor thee je drinkt. Met “thee” wordt in de richtlijnen van de commissie thee van de theeplant (Camellia Sinensis) bedoeld en het advies gaat dus niet over kruidenthee, zoals rooibos of kamille. Ook maakt het uit hoe vers je thee is. Dilmah verwerkt direct na de productie (op de theeplantage) de thee in luchtdichte foliezakjes, zonder dat het eerst langdurig wordt opgeslagen of vervoerd. Hierdoor is de versheid gegarandeerd en blijft al het goede van de natuur en de smaak behouden.

  Langer alert

  Als je voor een langere periode scherp wilt blijven kun je veel beter thee drinken in plaats van een sterke espresso. Thee bevat theïne, wat hetzelfde is als cafeïne. Een kop thee bevat een kwart van de hoeveelheid cafeïne die een kop koffie bevat. Daarnaast wordt de cafeïne uit thee onder invloed van de in thee aanwezige polyfenolen, langzamer door het lichaam opgenomen dan de cafeïne uit koffie. Het licht stimulerende effect op het centrale zenuwstelsel van de cafeïne is hierdoor minder heftig, maar het opwekkende effect duurt langer. Ideaal dus als je langer alert wilt blijven, zonder in een stuiterbal te veranderen.

  Verlaagt de bloeddruk

  Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de consumptie van thee het risico op een beroerte verlaagt. Het is gebleken dat het dagelijks drinken van drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee de bloeddruk verlaagt. Het risico op een beroerte verlaagt hierdoor met ongeveer 10%. Verder is volgens de commissie aannemelijk dat de consumptie van zwarte en groene thee het risico op diabetes type 2 verlaagt. Vroeger werd diabetes type 2 wel ouderdomssuiker genoemd, maar de laatste jaren krijgen ook steeds meer jonge mensen deze ziekte. Hierbij kan erfelijkheid een rol spelen, maar in veel gevallen is overgewicht de oorzaak.

  Behalve voor onze eigen gezondheid, is het drinken van Dilmah thee goed voor de gezondheid van vrouwen in Sri Lanka. Dilmah investeert 10% van haar winst in sociale projecten, onder meer op het gebied van women’s empowerment. Deze projecten richten zich op vrouwen uit gemarginaliseerde gemeenschappen en vrouwen met kinderen met een handicap. Ook heeft Dilmah in samenwerking met het National Cancer Institute een programma opgezet om bewustzijn te creëren voor borstkanker, en een mammograaf en een ultra-sound scanner gedoneerd aan de enige kankerkliniek die Sri Lanka rijk is. Hier lees je meer over het verhaal achter je kopje thee.

  Over Dilmah

  25 jaar geleden ontstond in Sri Lanka vanuit kennis, empathie, ondernemerschap en passie een idee. Dit idee van de toen 58-jarige theeproducent Merrill J. Fernando werd een unieke combinatie van zijn levenswerk. Hij wilde de hoge kwaliteit onvermengde thee die in zijn land werd verbouwd delen met de rest van de wereld.De heer Fernando verklaarde ‘business a matter of human service’ en noemde het bedrijf Dilmah, naar zijn zoons Dilhan en Malik. De theeproducent biedt vele soorten thee, verbouwd op de plantages van de familie Fernando in Sri Lanka. Het theemerk is inmiddels wereldwijd succesvol in meer dan 100 landen.

   

  ONTDEK ONS THEE AANBOD