• Close ×
 • Hoeveel cafeïne zit er in thee?

  Eeuwenlang hebben mensen over de hele wereld cafeïne uit natuurlijke bronnen geconsumeerd. De wijdverspreide natuurlijke aanwezigheid van cafeïne in verschillende plantensoorten heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld in de aloude populariteit van cafeïneproducten, met name dranken.

  In de verschillende delen van de theeplant, Camellia Sinensis, varieerd het cafeïne gehalte

  Gemiddeld genomen is het cafeïnegehalte van 2,5 – 4%.

  Bijvoorbeeld: Knop 4,7%
  Eerste blad 4,2%
  Tweede blad 3,5%
  Derde blad 2,9%
  Bovenkant steel 2,5%
  Onderkant steel 1,4%

  Van alle voedingsmiddelen die cafeïne bevatten heeft koffie het hoogste cafeïnegehalte – ongeveer 100mg per kop. Een flesje cola van 300ml bevat 30-60mg cafeïne en een chocoladereep van 56g heeft circa 37mg cafeïne. Veel medicijnen bevatten cafeïne, doorgaans 200mg per tablet of capsule (een farmacologisch actieve dosis cafeïne). Een kop thee bevat ongeveer 28–44 mg cafeïne. (FDA 1980)

  De hoeveelheid cafeïne in thee gemeten naar droge, vaste stof is groter dan de hoeveelheid cafeïne in gedroogde koffiebonen met hetzelfde gewicht. Maar omdat één eenheid zwarte thee meer koppen thee oplevert dan eenzelfde eenheid gemalen koffiebonen, is de hoeveelheid cafeïne per kop thee minder dan die van een kop koffie.

  Wist je dat een kilo theebladeren meer cafeïne bevat dan een kilo koffiebonen? Maar voor en kop thee gebruik je minder theebladeren dan koffiebonen voor een kop koffie. Overmatig cafeïnegebruik heeft een nadelig effect op de gezondheid en thee bevat ongeveer de helft van het cafeïnegehalte van koffie.

   

  ONTDEK ONS THEE AANBOD